5.3.2021

Savon kuidun myyminen Adolalle olisi virhe (SS 5.3.2021)

"Savon kuidun myyminen Adolalle olisi virhe" Näin vahvalla otsikolla kirjoitin tänä päivänä Savon Sanomissa Kuopion kaupunginhallitukseen tulevasta, koko maakunnan kannalta merkittävästä päätöksestä. Otsikon ja koko kirjoituksen tarkoituksena oli vielä kerran herättää keskustelu omassa kaupungissamme siitä, millä keinoilla Savon Kuidun enemmistö saataisiin pidettyä julkisessa omistuksessa.

SS 5.3.2021Savon kuidun myyminen Adolalle olisi virhe

Kuopion kaupunginhallitus tekee pian päätöksen, jolla se vastaa omalta osaltaan Adola oy:n Savon kuidusta antamaan ostotarjoukseen. Näyttää vahvasti siltä, että Kuopio on liittymässä muiden jo tarjouksen hyväksyneiden kuntien joukkoon.

Adola Oy on monikansallinen yhtiö, josta 80,1 prosenttiea on hollantilaisen infrasijoittaja DIF Capital Partners:in omistuksessa. Jos myynti toteutuu, siirtyy tuhat kilometriä savolaista kuitua, hollantilaisen noin 8,5 mrd:n sijoitussalkkua hallinnoivan pörssiyhtiön omistukseen. Savon kuitu asetettiin yrityssaneeraukseen vuonna 2017. Sen saneerausohjelma jatkuu vuoteen 2030 saakka. Välitöntä konkurssin uhkaa ei siis ole. Adolan tarjous tulikin Savon kuidun omistajakunnille yllätyksenä. Esimerkiksi suomalaisten ostajaehdokkaiden kanssa neuvotteluita ei tässä yhteydessä ole käyty. Adolan tekemää ostotarjousta on luonnehdittu jopa lottovoitoksi. Onko se sitä ja pitäisikö yhtiö myydä juuri nyt ja vieläpä ulkomaiselle sijoittajalle?

Savon kuitua on rakennettu 12 miljoonalla. Pelkästään kunnat ja valtio ovat sijoittaneet kaapelin vetämiseen 8 miljoonaa. Adolan tarjoamaa 5,8 miljoonan tarjousta voidaan siksi pitää alihintaisena. Toiseksi kuitu on tulevaisuuden perusinfra ja elinvoimatekijä erityisesti harvaan asutussa Suomessa. Sain asiasta konkreettisen esimerkin muutama päivä sitten, kun eräässä Kuopion liitoskunnassa toimiva yrittäjä oli tekemässä keskustassa toimivalle yritykselle mainosvideota. Työn valmistuminen siirtyi päivällä videomateriaalin hitaan latautumisen vuoksi.

Supon Antti Pelttarin mukaan kyse on myös kansallisesta turvallisuudesta. Pelttari varoittaa autoritääristen valtioiden pyrkimyksestä hankkia kriittistä infraa omistukseensa. Hänen mukaansa ”Verkkoa kontrolloiva taho pystyy lamauttamaan koko älyliikenteen, lamauttamaan vaikka leikkaussalien toiminnan, sähköverkon toiminnan, kaiken. (IL 13.2.2021)” On paikallaan kysyä, kuinka hyvin tällaista riskiä voidaan hallita, jos kuitu siirtyy kasvottomaan ulkomaiseen omistukseen.

Perusinfran myyntiä koskevan virheen voi tehdä vain kerran. Kun verkko on myyty, ei peruutusvaihdetta ole. Ulkomaille valuva omistus merkitsee myös voittojen valumista maan rajojen ulkopuolelle köyhdyttäen vähitellen omaa kansantalouttamme. Tapaus Caruna muistuttaa karulla tavalla myös siitä, kuinka monopoliasemassa olevan infran myynnistä lasku lankeaa lopulta kuluttajien maksettavaksi.

Kuopion kaupunginhallituksen tulee ottaa yhtiön myynnissä nyt aikalisä ja toimia tilanteessa niin, että vähintään 50,1 prosenttia yhtiöstä säilyy julkisessa omistuksessa. Adolan jättämä tarjous on nähtävä viestinä siitä, että oikeilla toimenpiteillä myös Savon kuidusta on mahdollista saada kannattava. Keskustan pj. Annika Saarikko toteaa joulukuussa iltalehden haastattelussa, että EU:n elpymisvälinettä tullaan käyttämään mm. kuituyhteyksien parantamiseen maaseudulla. Myyjän ei tässä tilanteessa tule pitää kiirettä.

Vesa Linnanmäki kaupunginvaltuutettu Kuopio

Ota yhteyttä

Copyright 2025 Vesa Linnanmäki