Helen laskee sähkön hinnan omatoimisesti 20 senttiin kilowattitunnilta. Kokkolan energia on jo aiemmin rajannut hintaa 16 senttiin.
Maan hallitus on kertonut juuri asettavansa sähkölle hintakaton. Ratkaisun hintalappu on kuitenkin hurja: Pääministeri Sanna Marinin mukaan hintakatosta aiheutuu jopa miljardin euron kustannukset yhteiskunnalle.
Suuri osa suomalaisista sähköyhtiöistä on kuntaomisteisia. Jos kaikki yhtiöt toimisivat kuten edellä mainitut Kokkola ja Helen, yhteiskunta joutuisi ottamaan velkaa vain murto-osan ennakoidusta.
Nyt meneillään oleva kriisi on tuonut näkyväksi sähkömarkkinan kompleksisuuden. Näuttää olevan lähes mahdotonta löytää kaikkia osapuolia tyydyttävää ratkaista sähkön hinnan hillitsemiseen.
Oman haasteensa kokonaisuuteen tuo sähkön myynnin ja tuotannon eriyttäminen. Esimerkiksi Savon Voima, Kuopion Energia, Alva energia (ent. Jyväskylän energia) ja Lappeenrannan energia ovat ulkoistaneet sähkön myynnin Väre Oy:lle. Tällainen rakenne luonnollisesti rajoittaa yhtiöiden liikkumavara myös sähkön hinnoittelussa. Samoin tekevät kaikki muut yhtiöiden olemassa olevat sitoumukset.
Yhteiskunnan kokonaisetu kuitenkin olisi, että myös ko. yhtiöt päätyisivät lopulta asettamaan hintakaton. Tämä hillitsisi valtion velkaantumista merkittävästi.
Sähköyhtiöiden ulkopuolelta on mahdotonta hahmottaa, millä ehdoin omatoiminen, hintakatto voisi syntyä. Siksi esitänkin vetoomuksen, että Väre Oy:n omistajayhtiöiden poliittinen johto sekä virkamiesjohto löytäisivät asiassa toisensa ja selvittäisivät yhdessä mahdollisuutensa hintakaton asettamiselle.
Tällaista yhteiskuntavastuuta tarvittaisiin nyt kaikissa muissakin sähköyhtiöissä.
Tänään käytettävää sähköä ei tulisi maksattaa tulevilla sukupolvilla.
Vesa Linnanmäki
Kuopio