Vesa toteaa, ettei oppiminen ole lapsen tarpeista ensimmäisiä. Sitä ennen on kiinnitettävä huomiota kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.
- Kun lapsi voi hyvin, oppiminenkin yleensä sujuu.
Perinteinen ainesisältöinen opetus vaatii Vesan mielestä rinnalleen myös ymmärrystä lasten ja nuorten kasvusta ja tunteistakin.
- On tärkeää, että jokainen oppilas tulee nähdyksi ja kuulluksi. Kun lapsi kokee tulevansa hyväksytyksi omana itsenään, hän avautuu paremmin myös oppimiselle. Tällainen kohtaaminen toteutuu todennäköisemmin pienemmissä kouluissa. Vierastan ajatusta mammuttikouluista, hän linjaa.
Kun koulua ajatellaan kotien näkökulmasta, ensimmäisenä ei välttämättä tule oppiminen.
- Sitä ennen moni vanhempi miettii, saako lapsi kavereita, ymmärtääkö opettaja häntä ja onko koulu turvallinen.
Koulua osoitetaan herkästi sormella, mutta nykyaika haastaa myös huoltajia. Vesa painottaa, että on kiinnitettävä enemmän huomiota perusasioihin, kuten ravintoon, lepoon ja riittävään liikkumiseen.
- Digitalisaation täyttämässä maailmassa ei pitäisi unohtaa, että edelleen lapset kaipaavat yhteistä aikaa. Vanhemmat ovat liikaa kiinni älylaitteissaan. Monet lapset ovat emotionaalisesti aliravittuja. Minulla on iso huoli siitä, miten pystymme takaamaan kaikille lapsille mahdollisuudet päästä elämässä eteenpäin.
Yksi huolenaihe Vesalla on poikien asema. Syrjäytyneistä kaksi kolmasosaa on poikia. Suomessa ainoana OECD-maana poikien oppimistulokset ovat matematiikassakin tyttöjä heikommat. Miksi pojat alisuoriutuvat suomalaisessa koulussa?
- Onko koulu liian teoreettinen? Lukutaito on kaiken oppimisen perusta. Kiinnitämmekö me ensimmäisillä luokilla riittävästi huomiota lasten lukemiseen? Vesa pohtii.
Palataan koulumaailmasta Vesan kotiarkeen ja harrastuksiin.
Musiikki on Vesalle ollut tapa hengittää lapsuudesta saakka. Edelleen pianon ääressä luovuus pääsee valloilleen. Toinen tärkeä harrastus on liikunta ja luonnossa kulkeminen. Joka vuosi Vesa käy jälkikasvunsa kanssa myös patikkareissulla kansallispuistossa.
-Ne ovat hienoja, yhteisiä kokemuksia.
Politiikkaakin puhutaan.
- Lapset nauravat usein, että isää huolestuttaa enemmän Kuopion kaupungin ja valtion velkaantuminen kuin omansa.
Vesan mielestä on tärkeää kasvattaa uutta sukupolvea työntekoon, yrittämiseen ja vastuun kantamiseen.
- Emme voi rakentaa oleskeluyhteiskuntaa. Keskustalaisena haluan pohtia, miten päätökset kannustavat toimeliaisuuteen.
Arvokysymyksissä Vesa tunnustautuu konservatiiviksi.
- Tytöt ja pojat tarvitsevat kasvurauhaa. Esimerkiksi oikeutta sukupuolen juridiseen vaihtamiseen ei pidä ulottaa alaikäisiin.
Kysytään vielä lopuksi, minkälaisen kansanedustajan kansalaiset Vesa Linnanmäestä saisivat?
- Päämäärätietoisen, ratkaisukeskeisen ja kuuntelevan. Kerran eräs alaiseni totesi, että sinä, Vesa, kohtaat ihmisen aina samalta tasolta, samanarvoisena. Sellainen haluan olla.
Vesa Linnanmäki
Ikä: 50 vuotta
Perhe: Vaimo, kaksi alaikäistä ja viisi täysi-ikäistä lasta
Asuinpaikka: Kuopio, Hiltulanlahti
Ammatti: Toimitusjohtaja ikäihmisille kotona asumista tukevia palveluita markkinoivassa Tarjoomo-osuuskunnassa
Koulutus: Kasvatustieteiden maisteri, Musiikin maisteri
Luottamustoimet: Kuopion kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen. Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluevaltuuston jäsen sekä perhe- ja vammaispalveluiden lautakunnan jäsen
Harrastukset: Monipuolinen liikunta, lukeminen ja musiikki
Tämä kirjoitus on julkaistu Ääni kotiin päin -vaalilehdessä maaliskuussa 2023.
Lue koko lehti tästä.